Viskningar och rop

Omaka marknadsgille, Malmös magiska handelskammare, känd för sina många intriger och sitt tjuv- och rackarspel, har drabbats av ett överraskande bakslag. Hyran för gillets lokaler, som alltid betalas av förste pungväktaren vid dennas tillträde, har förblivit obetald och gillet under snart ett år och gillet hotas nu av vräkning av fastighetsägaren, svartalven Vlodmir Stanz. “Ja, det är lite olyckligt”, muttrar gillets osynliga arkivarie, Hilarius Tiberius Möller. “Förste pungväktaren brukar bytas ganska ofta på grund av gillets… erhrm ombytliga struktur så detta är vanligtvis inte ett problem. Hm, mycket udda, på min ära.” Viskningar och rop gissar att gillet ror ut även denna storm och att rörligheten bland de notoriskt intrigerande gillesmedlemmarna ökar när de närmar sig årets största begivenhet: Kyndelsmarknaden i Lykttändargränd.
.
.
***
.
.
På Viskningar och rop skattar vi åt följande utbyte på Maginimisteriet aethernetsida angående att Kyndelsmarknaden i Lykttändargränd drog till sig oönskad mundisuppmärksamhet:
Trollkarl med stor hatt och stort skägg: ”Inte för att belägga skulden i förskott men efter noggranna handstilsstudier av de flygareblad som cirkulerats för att annonsera marknaden på mundistillhåll runt om I Malmö pekar det på inblandning av en viss IGNOMINUS PJOSK. Ta honom i örat!”
Torra byråkrater: ”Magiministeriet tar tacksamt emot relevant information från vän av ordning och vi ska se till att fru Töfting-Sträng följer upp detta.”
Extra roligt blir det när man tänker på hur de torra byråkraterna på ministeriet missade det uppenbara i att herr Pjåsk har så väldigt mycket öra att ta i.

***

Som ett brev på posten:

”Med anledning av den svåra kvastolyckan över Limhamns kallbadhus tidigare i veckan har Magiministeriet nu beslutat att kvastflygförbudet från och med omgående gäller Malmö.”

Ni hörde det här först.

***

Marknadsför inlägg

En gammal häxa störtade igår över Limhamns kallbadhus efter någon form av kvastmissöde. Viskningar och rop gläds över att häxan klarade kraschen väl genom en väl utförd arresto momentum men är också olyckliga då svaret från Maginisteriet kommer att bli lika snabbt som väntat: lås in era kvastar gott folk.

***

Magiministeriet skriver idag: ”Säkerhetsdirektoratet meddelar idag att Aurora Skare återgår i tjänst efter en tids sjukledighet som en effekt av hennes kamp mot Mantikoran på Måkläppen. Säkerhetsdirektören sägs själv ha haft möte med Skare för att diskutera hennes nästa uppdrag.”  Viskningar och rop har bara två saker att säga: 1) Ni hörde det här först. 2)Isdrottningen kommer!

***

Dagens stora skräll – alldeles nyss inkommet från källor inom Magiministeriet – är att den upphöjde auror-alfan Ulfgrim Omega återkallas till Stockholm med omedelbar verkan. Troligtvis är det fiaskot i Rosklints läge som varit droppen och den stora stygga varulvspolisen får på detta sätt en smäll på nosen och kallas tillbaka till kojan. Alla undrar nog vem säkerhetsdirektören ska skicka ner i jakten på Mistelmördaren. Efter prestigeförlusten med Ulfgrim undrar man om det kanske inte är dags för storsläggan – Aurora Skare, själv. Den så kallade Isdrottningen har inte synts till sedan hon satte stopp för mantikoran på Måkläppen men när faran är som störst kanske den största måste skickas mot faran? Vi väntar på ministeriets nästa drag.

***

Enligt källor nära andra källor är familjen Plym på väg hem till Sverige efter många år (läs sedan oroliga tider…) Familjen vars stora förmögenhet vuxit ytterligare under åren på kontinenten letar, enligt uppgift efter ett lämpligt lärosäte för de tre barnen Plym. Viskningar och rop kan bara gissa att vi står på randen till den stora fjäsk-festen då den magiskola inte är skapad som inte vill ha Plym-barnen som studenter. Fråga bara den ekonomiansvarige för Beauxbaton om det generösa bidraget till deras nya bluffarschackarena efter barnen Plyms korta sejour där. Den stora frågan är väl om pengrna är värt besväret med tanke på barnens rykte … Viskningar och rop följer utvecklingen med ohöljd snaskfröjd.

***

Det surrar en lång rad rykten om att den populära bokserien om Auror Trasks äventyr skall göras till levande bilder. Bestsäljarserien som innefattar titlar som Se upp för Mantikoran, Auror Trask, Pang på Nifflaren, Auror Trask och Auror Trask på Kravattholmen. I väntan på den utlovade nästa boken Auror Trask och Mandarin Munk hoppas vi på bekräftelsen att det skall bli levande bilder av vår hjälte.

Ännu har inga namn bekräftats, men flera kända skådespelare har visat intresse för rollen. Från viskningar och rops sida tycker vi att Stuffe Mandarin eller Knocke Troon vore bra för rollen. Spekulationerna fortsätter…

***

Kvastbollslaget Silverpilarna presenterar stolt sin nya sökare Isak Iisfors,som fram till nyligen varit elev på Angerboda Holme. Han har varit en av de mest lysande stjärnorna på Angerboda och har spåtts en lysande karriär. – Iisfors är en exceptionell talang och kommer att vara ett stort tillskott för vårt lag. Vi är väldigt glada över att han tagit beslutet att avbryta sina studier på Angerboda och komma till Silverpilarna, säger Johann S. Lockenät, som företräder laget.

Rekryteringen är den senaste i raden av flera spektakulära nyheter som omgärdat laget. Flera företrädare för sporten säger sig vara missnöjda med lagets aggressiva spelstil och mycket aggressiva rekryteringsstrategier. – Silverpilarna är ett lag för vinnare. Vi spelar för att vinna och vinnare vill spela för oss, kommenterar Johann Lockenät.

 ***

Efter det tillfälliga kvastflygningsförbudet i Stockholm har rykten om direktiv 00/111 återigen börjat snurra på aethernet och i slutna sällskap över hela landet. Tanken på direktiv 00/111 – att Magiministeriet genom reglering avsiktligt försöker försvaga och beskära magikers möjligheter i Sverige med syfte att öka mundisarnas kontroll – lanserades först efter det att Magiministeriet förstatligade flampulvernätverket år 2000 och trots att Magiministeriet upprepade gånger avfärdat existensen av ett sådant direktiv som ”löjligt” vill ryktet inte riktigt dö. Även denna gång kommenterar en anonym byråkrat på ministeriet tanken som ”absurd” på ett forum och frågar vidare ”varför skulle Magiministeriet agera på ett sätt om är direkt motsatt till magikers intresse?”. Viskningar och rop, som deltagit i ett möte bland missnöjda magiker på magikerön Farsyn i östra skärgården kan konstatera att byråkratens retoriska fråga mycket riktigt ger upphov till eftertanke – men kanske inte på det sätt som hen avsåg eftersom den fråga som mötet i huvudsak sökte svar på var: ”Ja, varför gör Magiministeriet detta?” Viskningar och rop känner kalla vindar dra runt redaktionen igen.

***

Udda, Saxo, Octaviana och Krååk, bokhandel och planetarium drabbades i veckan av en mindre brand i avdelningen för bästsäljare. Lyckligtvis kunde branden snabbt bekämpas med hjälp av aquaforte och frammanande av en flock ystra träskpuddlar. När Viskningar och rop kontaktar bokhandlare Krååk har hon precis torkat upp de sista dypölarna kring botanikhyllan och tycker inte att händelsen var så mycket att hetsa upp sig över. ”Mycket kan hända i bokhandel av vår sort. Vi har några heta titlar just nu och många spännande besökare. Antingen var det väl någon jugfink som letat sig in och byggt bo på hyllan eller så var det kanske några exemplar av Arkadi Virks Brännheta bok om eldfängda varelser som hamnat för nära varandra. I slutändan blev skadorna ringa. Ingenting som påverkar vår närvaro på Kyndelsmarknaden till tredje advent.”

***

Omaka marknadsgillet, centrum för det magiska Malmös kommersiella traditioner drabbades i veckan av ett plötsligt och tragiskt dödsfall. Falstaff Glimming, förste puddingprånglare sedan snart två decennier tillbaka, avled efter en kort tids sjukdom. Dödsfallet förväntas skaka om den anrika institutionen där kamp om gillets positioner är en del av den årliga traditionen men där Glimmings status som ålderman gjort att hans position setts som helt ouppnåelig av övrig gillesmedlemmar. Nu med den åldrande nasaren ur bilden är plötsligt allting öppet och kampen om positionerna förväntas bli hårdare än någonsin. Med tanke på den vanliga nivån av tjuv- och rackarspel så kan vi förvänta oss stordåd.

***

Två orelaterade fall av spökfeber har rapporterats i Malmö, meddelar Magiministeriet genom hälsodirektör Spiffing. I det första fall rör det sig om en kurator på Malmöhus som ansvarar för Syskonskapets kammare – den igenmurade fängelsehåla där 14 medlemmar av Flammornas syskonskap murades in och som straff för sin inbladning i attacker på mundisar under tidigt 1700-tal. Här kan insjuknandet mer eller mindre beskrivas som en yrkesrisk och fallet väcker inte så stor uppmärksamhet. Det andra fallet är mer oroande eftersom den drabbade är Valfrid Höök, fjärdeårselev vid Blåkulla – en person utan några som helst dokumenterade spökkontakter. Skulle spökfebern visat sig ha muterats eller förändrats på det sätt att den kan spridas från levande värd till levande värd står Malmö och Skåne verkligen på gränsen till vad som riskerar att bli en farlig och kostsam epidemi.

***

Föreståndaren för Hiertas Örtagård meddelar att man under de första veckorna i december kommer att hålla sitt stora exotiska växthus öppet för besökare eftersom de, enligt beräkningar, förväntas få uppleva den extremt sällsynta blomningen för den botaniska trädgårdens kejsarnattviol. Kejsarnattviolen som kan blomma med så lång intervall som ett århundrade tillskrivs allehanda magiska egenskaper och har stått under ständig bevakning av aurorer från säkerhetsministeriet det senaste halvåret. Det är oklart om detta hänger ihop med blommans höga värde eller om det är kopplat till den profetia rörande blomningen och släkten Nattviols fall som levererades av Veberödsfantomen på tjugotalet.

***

Precis som Viskningar och rop antydde häromdagen så visade sig säkerhetsdirektoratets gripande av Mistelmördaren vara en pinsamt fiasko. Den gripne – en viss Enok Valdemar – är i Rosklints läge omväxlande känd under namnet Enfaldige Enok eller Enok Bekännaren och är ett lokalt original känt för att ta på sig skulden för allehanda brottsliga gärningar och katastrofer för att få lite tillfällig uppmärksamhet. Bara under de senaste åren har Enok erkänt att han varit en drivande medlem i nya skuggkabinettet, att han ensamt ansvarade för utbrottet av mumiesnuva på Hissingen 2012 och att han är han-som-inte-får-nämnas okände son. Det är uppenbart att magiministeriet inte gjort ens den mest rudimentära efterforskning innan de slagit till och lika uppenbart att detta vittnar om en desperation som endast överträffas av säkerhetsdirektörens inkompetens. Viskningar och rop utgår från att detta fiasko måste få någon form av efterspel.

***

Igår meddelade Magiministeriets sida på aethernet att de gripit Mistelmördaren och idag följer de upp med mer detaljer om det odramatiska gripandet utanför Rosklints läge. Vanligtvis skulle Viskningar och rop brista ut i applåder och hurrarrop över en dylik nyhet men en liten fågel från Rosklints läge viskar i vårt öra att det sista ordet i denna historia inte är sagt, så vi avvaktar.

***

I går möttes kvastbollslaget Silverpilarna och det norska laget Ansjos i en brutal sammandrabbning. Det var en tuff match med mycket närkamper som avslutades med att Silverpilarna vann efter att den norska sökaren slagits medvetslös av en dunkare som träffade henne bakifrån. Den norska tränaren var topp tunnor rasande efter matchen. – Det är silledritt! Det är sabotage! Första kvarten var det bara vår sökare som jagades av dunkaren, säger han och antyder sabotage.

Silverpilarnas talesperson Johann S. Lockenät ville inte kommentera anklagelserna om sabotage, men hade följande att säga efter matchen. – Det var en tuff match och bästa lag vann. Förhoppningsvis lärde sig sökaren att hålla ögonen i nacken öppna. Slarviga sökare blir inte långvariga i det här spelet.

***

Gårdsbutiken Skrottagården utanför Brölle började i veckan sälja en ny produkt som de hoppas kunna bli en succé i december: självgrillande jug-skinka. ”En kulinarisk läckerhet inför julen som dessutom inte kräver någon ugn.” Viskningar och rops redaktion lutar oss tillbaka och inväntar reaktionerna.

***

Magiministeriets utbildningsdirektorat meddelar idag att man avslår skolansökan för Alkemiske Armandos Ambulerande Akademi med motiveringen att ”att aspirera på att vara en trygg och beständig skolmiljö för elever samtidigt som man avser teleportera land och rike runt och ’bedriva viss handel i fyrverkeripjäser’ är inte lämpligt. Den Alkemiske Armando beklagar utbildningsdirektoratets beslut och låter meddela att han istället kommer att koncentrera sig på sin frivilliga brandkår.

***

Viskningar och rop har fått ny information rörande tillsättningen av Sabina Nattviol som rektor på Angerboda Holme. Ett vittne har hört av sig till tidningen och förklarat att hon var närvarande på Angerboda Holme när stiftelsen för Angerboda slutligen avgjorde tillsättningen till fördel för Sabina Nattviol. Vittnet påstår tvärsäkert att den konkurrerande adjunkten från Norge var frisk som en nötkärna två dagar före beslutet. Sedan blev adjunkten mycket hastigt allvarligt sjuk. Kvällen före beslutet såg vittnet adjunkten lämna Angerboda Holme mycket sent och i största hast. Enligt vittnet liknade det snarast vild flykt. Vittnet vill för närvarande vara anonym. — Tidningen har gett Sabina Nattviol möjlighet att kommentera uppgifterna. Hon har dock varit mycket ovillig att tala med tidningen men låter hälsa att ett vittne som inte står för sina uppgifter knappast kan vara pålitligt.

***

Luften fylls (bokstavligen) av rykten kring mystiska kvastflygningsolyckor. Senast igår störtade ytterligare en trollkarl utanför Brölle. Magiministeriet utfärdade för ett par dagar sedan följande kommuniké:

”Magiministeriet meddelar idag att man överväger tillfälliga kvastflygförbud över städerna som en effekt av den senaste veckans oförklarliga olycksfall i Stockholm, Norrköping, Kungsbacka, Vassne, Helsingborg och Rosklints läge. Olycksfallen snabbutreds just nu av luftfartsdirektoratet och ett beslut i frågan väntas inom kort.”

Viskningar och rop spekulerar ogärna men kan inte låta bli att undra om det kanske är gräbbor eller kanske knusslingar i farten?

***

Gårdagens match mellan Silverpilarna och det spanska laget Boquerones färgades av en plötslig hagelstorm som hastigt och lokalt drog in över spelområdet. De spanska spelarna som inte var vana vid det kalla och hårda haglet påverkades märkbart och förlorade den klara ledningen.

– Det gick inte att spela kvastboll i sådana här förhållanden, kommenterade tränaren som yrkade på att matchen skulle avbrytas. Domarna menade att dåligt väder är en del av årstiden och därmed inte var grund för att avbryta matchen. Matchen slutade med att silverpilarna vann med  150 -72 efter att Silverpilarnas Klynne fångat kvicken framför en blåfrusen spansk sökare.

***

Vildsvinens bluffarschack-lag förlorade igår en vänskapsmatch mot finska Rystyset från Åbo med 4-86. Poängsumman -som kontrollräknades två gånger av förvånade funktionärer -sägs vara den största förlusten i modern tid och bluffarschackstrateger diskuterar nu hur resultatet ens är möjligt att åstadkomma. Danske före detta stjärnspelaren Mogens Trolle som sett en live-repris av matchen via temporalvision säger sig fortfarande inte vara säker på att det inte är någon form av skämt. ”Även om du varje runda valde en slumpvis pjäs och placerade den på en slumpvis utvald ruta så borde du statistiskt sett få ihop en tio-tjugo poäng till.” Det är som om hela laget var utsatt för en förbannelse av värsta sorten. Blåkullas idrottslärare Gringolina Bludger avböjer att kommentera.

***

ghost

Årets första fall av spökfeber rapporterades till helgen av Esoteriska Extrabladet. En häxa som arbetar som spökdrivare vid kyrkogårdsdirektoratet i Lund sägs vara offret. Ministeriet går i samband med händelsen ut och påminner alla häxor och trollkarlar att undvika närkontakt med spöken. ”Man kan aldrig veta var de levt”, konstaterade hälsominister Krank. Minisern ville dock inte gå så långt som att rekommendera alla att spökvaccinera sig utan nöjde sig med att säga att ”särskilt utsatt yrkesgrupper bör iakttaga försiktighet”.

***

 Häxorna vid S:t Qvintus hem för hopplösa haggor utanför Brölle har återigen lyckats skaka fram de knutingar som behövts för att rädda verksamheten och göra nödvändiga restaureringar av den gamla sanatoriebyggnaden.  Föreståndarinnan Betina Buxbom vill inte kommentera nyheten men källor bland qvintussystrarna anger att anonyma donatorer med stora hjärtan som förklaringen.

***

Den ansedda norska magitidskriften Gamle Kvad publicerade i veckan en artikel som länkar jugfinkar med ett flertal magiska åkommor. Bland annat ska jugfinkarna öka chanserna att uppfödare ska drabbas av svartalvsfeber och snorbolax. Skånska jugfinksförbundet avfärdar artikeln som illa underbygd och alarmistisk och försäkrar att det enda jugfinken är skyldig till är ett begränsat balanssinne och en överdriven gosighet.

***

Mistelmördaren slår till igen

Efter ett par månaders uppehåll meddelar magiministeriets snifflar-avdelning att den så kallade Mistelmördaren slagit till igen. Offret är denna gång den pensionerade hattmakerskan Erika Schnabel som hittats i sitt hem utanför Södra Dunarp. Dödsfallet rapporterades inledningsvis som en olyckshändelse men efter att huset belägrats i över en vecka av snifflare och aurorer ledda av en alfa från södra direktoratets skuggavdelning så gjordes ett officiellt uttalande som kopplade samman dödsfallet med Mistelmördaren. Nyheten har återigen satt fart på spekulationerna kring morden och rädslan sprider sig ånyo bland häxor och trollkarlar i södra Sverige. Vad myndigheterna gör höljt i dunkel.

***

En källa inom trolldomsministeriet har läckt till tidningen att det pågår en undersökning av omständigheter kring tillsättningen av nuvarande rektorn för Angerboda Holme. En välkänd adjunkt från Nifelhejm sägs vara inblandad på något sätt. För närvarande har tidningen inga närmare uppgifter men söker efter ytterligare upplysningar!

***

Malmöhäxan Dolores Dönitz ”belönades” i veckan med den dubiösa Hans och Greta-orden som varje år delas ut av F.F.F.F. (Föreningen För Främjandet av Fina Förebilder). Föreningen som kämpar mot stereotypa häxskildringar och häxbeteenden har i många år gjort mycket för att främja relationerna mellan häxor och mundisbarn. Sedan 2003 har de också delat ut den ironiska ordern Hans och Greta-ordern till häxor som motverkar deras syfte och tvärtom förstärker nidbilden av häxor och därför  försvårar samlevnaden med mundisarna. Förra året gick priset till den ökända Visbyhaggan som strax efteråt spärrades in i Viskande tornet för sina återkommande grodförvandlingar. Årets pristagare Doloers Döntiz säger sig vara mycket stolt över utmärkelsen och det är i skrivandets stund oklart om detta beror på att hon är omedveten om prisets funktion eller om hon helt enkelt är så förhärdad. Redaktionen lovar att återkomma i frågan.

hans-och-greta

***

 Alla rykten nedanför dubbla stjärnraden härstammar från januari 2016 och publicerades i samband med lajvet Mirabilis fältstudiekurs. Det finns säkert mycket intressant skvaller att läsa här som kan röra karaktärer som rör sig i magiska Malmö men ingenting är dagsaktuellt.

***

– OBS OBS –

***

Enligt KTs Botvind Blixt upplevde Blåkulla vad som beskrivs som en spontankorvgrillning av sällans skådat slag. Ett fyrtiotal elever, anställda och tillresta strålade till synes slumpartat ihop vid tiosnåret och åt kort och drack varm choklad och tittade på stjärnorna. KT kan inte låta bli att undra varför en sådan här gemensamhetsskapande verksamhet inte utannonseras i förväg? Känner Blåkulla att man har något att dölja?

***

 Enzo Fabiano, välkänd kryptozoolog från Vesta Tivoli i Rom går idag, tillsammans med Tekerina Blackfether, Nordamerikas främsta andevandrare, till skarpt angrepp mot  Maximilian Mirabilis i en artikel i ansedda New Journal of Esoteric Science. Enligt de båda akademikerna ”blir det allt tydligare att professor Mirabilis som håller Loke-stolen vid Niefelhjemuniversitete i Mo i Rana har byggt sin forskning på skakig, för att inte säga sank grund.” Privat säger Enzo, med sin vanliga känsla för språket ”jag har mött träsklevande lyktgubbar som haft mer på fötterna än vad Mirabilis har när han skriver om till exempel själsvrängare. Tekerina Blackfeather väljer att inte kommentera artikeln vidare men låter tillstå att ”vissa är mer andefattiga än andra”. Viskningar och Rop ser allt mer fram emot att träffa Mirabilis när han anländer till Sverige till helgen.

***

Enligt rykten har magiministeriet av en oroad allmänhet blivit påkallad att undersöka säkerhetsarrangemangen kring helgens fältstudiekurs med den illustre Maximilian Mirabilis. Delvis är detta föranlett av nyheten om Rhazhulva Ghoul som vi publicerade igår men delvis har det också att göra med klagomål som framfört mot bland annat kursvansvarige Koenrad Kugel och markväktaren Euphraim Momrimere. Bland annat sägs de ha tagit för lite hänsyns till säkerhetsaspekterna kring den gripkoloni som bor i skogen och som nu går in i häckningssäsong.  Markväktare Eupraim kommenterar ryktena på ett något lakoniskt sätt: ”De ä bara snack!”

***

VARNING! Magiministeriet skickar, i alla tillgängliga kanaler (till och med i Viskningar och rop, vilket inte säger så lite) ut varningen att Rhazhulva Ghoul – en  dementorsanimagus som rymt från förvaring i Kronstadt, S:t Petersburg – ryktats stigit i land på Öland. Rhazhulva beskrivs med ord som ”fullständigt galen”, ”oberäknelig”, ”ett rovdjur”, ”omänsklig” och ”en fara för allmänheten” har suttit inspärrad i Kronstadt på ön Kotlin i S:t Petersburgs hamn under nästan sexton år och stämplas av ryska magiministeriet som ”olämplig” – vilket är samma sak som att säga bör spärras in på livstid. Enligt uppgifter färdas Rhazhulva tillsammans med en Tindalosiansk helveteshund som i sig är en fara för allmänheten. Det svenska magiministeriet uppmanar alla häxor och magiker att hålla ögonen öppna och rapportera alla iakttagelser direkt till myndigheterna. Lägg särskilt märke till höga visslingar eftersom det tros vara ett sätt för varelserna att kommunicera. Ingen magiker bör på egen hand försöka fånga Rhazhulva Ghoul. VARNING!

Rhazulva Ghoul

***

Efter alla ljumma recensioner (för att uttrycka sig milt) är det kanske en liten tröst för Maximilian Mirabilis att Maja och Sten Smula har lovat att ta hand om förplägnaden under akademikernas fältstudiekurs i Torup nu till helgen. Familjen Smula som stått för matlagningen på Blåkulla i 36 generationer kommer nog att se till att ingen går hungrig från tillställningen. KTs mästerfotograf Botvind Blixt som tidigare visat ganska ringa intresse för en resa till sydskåne började åtminstone packa sin väska i samma ögonblick han hörde nyheten.

***

Familjen Korpvinge gör upp med Blåkulla i godo.  Den utdragna twisten mellan föräldrarna till den unga forskarstudenten Nathleeng Korpvinge och Blåkulla slutade idag med en uppgörelse vars detaljer de inblandade i målet har lovat att håll hemliga. Fröken Korpvinge som studerade esoterisk botanik under professor Strange dog efter en tragisk ihopblandning av champinion och vit flugsvamp och familjen har hävdat att denna sortens misstag endast kan ha begåtts ifall deras dotter, en erkänt duktig och driven botaniker, varit under mycket stor press och stress. Blåkulla har, genom sin rektor Sören Wilhelm Kogg, flera gånger beklagat den tragiska händelsen men hänvisar nu till uppgörelsen och väljer att inte kommentera saken vidare.

***

Fler recensioner av Maximilian Mirabils senaste populärvetenmagiska alster Troll börjar nu trilla in. Vi delar här med sig ett axplock. Italienska Lama Incantata kallar boken ”infelice” (usel) medan Bombay Bewitcher skriver ”ਨਿਰਾਸ਼ਾਜਨਕ” vilket ju talar för sig själv. Snällast hittills är Odenses Okkulta som skriver ”Intet, der trækker fra en god øl, men bedre end sandwich papir”. Samantaget verkar det som om vårt akademiska stjärnskott Mirabilis nu har hamnat i lite av ett svart hål. Vi får hoppas för hans skull att hans vida omtalade forskningsprojekt bland Huldufolket på Island ger bättre resultat.

***

 Vi här på Viskningar och rop publicerar inte ofta insändare men denna gång gör vi ett undantag då vi ha fått in något smaskigt som är för bra för att hoppa över. Vad säger ni kära läsare – är detta skriven av en magisk foliehatt av värsta sorten eller har hon rätt och vi ska plocka fram våra högafflar och facklor? Ni får själva bedöma.

Hör upp vänner! Av ren slump (jag lovar) kom jag över listan på anmälda till Mirabilis fältstudiekurs. Det vore ju förskräckligt om någon kändis anonymt skulle passera Blåkullas marker. Nej, vi förtjänar att frottera oss i deras närvaro då övrig kändisstatus på skolan är tämligen låg, eller rent ut sagt tråkig. Nog om det. I listan fanns ett namn som fångade min uppmärksamhet, att namn jag inte direkt kände igen men som gav mig den där känslan i magen, ni vet. Den som gör att det knyter ihop sig och man vet att det bara kan sluta illa. Jag var tvungen att forska, och nu vet jag. Och det bör ni också göra.

 Lägg nu namnet på minne, Holmfast af Krumme. Ja, ni läste rätt. Holmfast af Krumme. Son till Regis och Ylva af Krumme. För er som förträngt historien, eller inte är tillräckligt gamla (som jag då), låt mig påminna er. Af Krumme är en lång släkt av rika magiker och häxor som i praktiken hårt styrt hela södra Sverige under historien gång.

 På toppen av allt detta var det Regis och Ylva som med järnhand styrde den södra falangen av Skuggkabinettet under den mörka tiden. Deras ord blev lag och Regis ingick i Skuggkabinettets regering. Han omkom turligt nog i slaget om Visby. Jag vet inte hur, men Ylva blev frikänd i efterföljande rättegångar. All information är inte släppt, men jag har läst mig till att Holmfast vittnade, troligen till hennes fördel.

 Om ni inte hört talas om Holmfast kan jag meddela att han naturligtvis inte studerade på Blåkulla utan var prisbelönt student på Angerboda Holme. Jag har grävt i hans historia men vad som hände under Voldemorts återkomst och andra skuggkabinettets uppkomst är inte känt. Han försvann från Snökastellet [Editor: Rysslands kändaste magiskola, strax utanför St. Petersburg] när dödsätarna började härja.

 Inte förrän ett bra tag efter Voldemorts bortgång och räkenskapens dag hör vi talas om Holmfast igen. Fram tills nu har han bokstavligen varit på flykt och försörjt sig genom att gästföreläsa på diverse skolor runt om i världen. Vad är det som fått hem honom till Sverigen igen? Och varför ska han deltaga på Mirabilis fältstudiekurs?

Så, kom ihåg att jag varnat er. Han må vara att han är en duktig trollbryggdsmakare, men hur mycket av hans far finns kvar i honom? Och vad gjorde han i sin hemliga ungdom? Han verkar ju fortfarande leva i skuggorna.

 – Fröken Sparv, er lokala visselblåsare.

***

Kastbollproffset Liv Svenenius skiljer sig. Rykten har omgett den djärva jagaren från Södra Dunäng hela säsongen. Hennes formsvacka har skyllts på allting från svårigheter att acklimatisera sig till den höga höjden som hennes  nya lag Fjällhäxorna från Vouggatjålme spelar på, till medicinska problem med kastarmen men nu blir det alltså uppenbart att det istället handlar om kärleksbekymmer. Enligt obekräftade rykten från skvallerblaskan Lanterna så har Liv gjort frekventa resor till Malmö under hösten till en ”vän” vars identitet är höljd i dunkel men än så länge har ingen magparazzi lyckats fånga vännen på bild. Livs man Pim ”Prippen” Plex , jagare i Gutarna sägs vara dunkad över beskedet och ber pressen ”respektera hans behov av att handskas med skiljsmässan i enskildhet”. KT, som stationerat en korrespondent utanför Plex port lovar att följa upp historien med nya inlägg varje hel och halv timme.

***

”Är det verkligen mer snask vi behöver”, frågar sig en upprörd häxa när KT vandrar runt på DiagonAhlgatan i Lund för att pejla stämningen inför den planerade öppningen av MacAdamias magiska konfekt. Den upprörda häxan fortsätter: ”Tänk på barnen! Och tänk på hur denna sortens institutioner lockar till sig tandfeér i högre grad. Ingen vill väl ha de klåfingriga tjuvarna i sina hem? Minns hur det gick i Ostpreussen -46 under den stora tandfesinvasionen. Det såldes många tandproteser i de trakterna efter det, ska ni veta! För att inte tala om alla E-ämnen som de stoppar i nu för tiden: Ektoplasma, Enochianska åkallelsepulver, eter som framkallar gaser … Nej, vet ni vad! Stoppa snaskeriet, det är vad jag säger!” KT följer med spänning andra reaktioner på denna epikureiska uppstickare.

Mac

***

Maximilian Mirabilis nya roman ”Troll” som släpps i morgon onsdag  har fått sina första recensioner i magisk press. Sydtyrolska Sehr Magisch Zeitung kallar boken ”Eine kleinigkeit” vilket måste svida lite för en man som så sent som för 18 månader sedan i samma tidning beskrevs som ”Eine akademische Riesen”. Sannerligen skall de mäktiga falla. Engelska Quibbler är lite vänligare och ger verket två rädisor av fem med kommentaren  ”Not devoting enough time to the Crumple-Horned Snorkac”.  KT ser fram emot flera recensioner under den närmsta veckan och ämnar försöka få en pratstund med Mirabilis då han besöker Sverige för en kort signeringsturné i slutet av månaden.

troll

***

Mistelmördare på fri fot? Magiministeriets snifflar-avdelning vägrar fortsatt att kommentera de rykten som florerar att en galen seriemördare är lös i trollkarlsvärlden. Två dödsfall där en häxa och en trollkarl har hittas mördade med en mistel placerad på bröstkorgen har bekräftats sedan tidigare, men envisa rykten gör gällande att det skett flera dödsfall som tystats ner för att undvika panik. Vad är det som händer egentligen? Allmänheten vill ha svar! Löper en mördare amok? Tystas detta ner av myndigheterna? Och vad betyder misteln?

***

Familjen Klos magiska menageri förlorade igår en av sina publikmagneter när den till åldern komna Mosshopparen Clarinella som roat besökare med sitt tokiga grävande i många år dog i sin inhägnad. Hur menageriägare Lucas Klo ska ersätta den förlorade resursen har vi ännu inte fått några indikationer på, men det lär ju inte drabba någon fattig – som de säger på Gyllenström och Bloch.

***

Blåkullas energiska idrottstlärare och kvastbollstränare Gringolina Bludger chockade de överfulla läktarna under onsdagens Treddondagsmatch genom att paradera endast iklädd sin visselpipa längst planens långsida. Mer än en tillrest supporter satte sina popcorn på tvären över det för säsongen oväntade klädvalet och Bludgers upphöjda lugn inför uppståndelsen. Först när kursansvarige Koenrad Kugel lätt nervöst ilat fram med sin svarta kappa uppdagades orsaken till idrottslärarens iskyla. Det visade sig att hon i alla avseenden var klädd för matchen och vädret men att någon än oidentifierad lustigkurre lagt en osynlighetshex på hennes kläder som hon själv inte uppmärksammat. Bludger coachade sedan oberört vidare iförd Kugels rock och när KTs utsände korrespondent sökte upp henne och bad henne kommentera den chockerande händelsen svarade hon kort ”Ja, vem hade någonsin kunnat ana att Lövgrodorna skulle starta terminen med en vinst.” Vi på Viskningar och rop kan bara konstatera i  Bludger har Blåkulla fått en lärare som inte hetsar upp sig i onödan.

***

Skvallersidan ”Viskningar och rop”, ett stående inslag i studenttidningen Klyddig och Tön kommer att ge deltagare på Mirabilis fälststudiekurs en möjlighet att innan arrangemanget publicera rykten och skvaller som rör häx- och trollkarlsvärlden i Sverige och Skåne. Detta skvaller kan ha funktionen att ge intrigdrivande information till andra spelare, att hjälpa till att sprida information om världen och att bygga stämning eller bara att ge ett utlopp för deltagarens kreativa skrivarglädje.

Den deltagare som vill publicera rykten och skvaller under Viskningar och rop skriver helt enkelt ihop denna text och skickar den till mig: Christoffer Krämer på adressen christoffer.kramer@gmail.com

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s