Bucklornas buckla var inom hennes räckvidd. Den åtråvärda pokalen vars status vida översteg dess storlek skulle snart kunna stå på hennes egen spiselkrans. Hon kunde nästan känna smaken av det. Nu skulle hon bara tjuvlyssna på trollkarlarna från Brölle så hon var säker på att hon fick det rätt. Bucklornas buckla skulle bli hennes!

Det är vår i luften och Blåkullalajv bjuder härmed in dig till det digitala lajvet Bucklornas buckla! En magisk onlinetipspromenad där häxor och trollkarlar vandrar runt Blåkulla Magiska Läroverk och svarar på frågor av magisk art, fylld av tjuv- och rackarspel eftersom Bucklornas buckla är den mest åtråvärda pokalen en häxa eller trollkarl i Skåne kan lägga sina förtrollade tassar på.

Lajvet går av stapeln online den 23/5, mellan 13.00 och 15.00. Lajvstarten är individuell och man kan dyka upp när som helst mellan 13.00 och 14.00 för att påbörja sin tipsrunda. Vinnaren av bucklan presenteras vid 15.00.

Bucklornas buckla är öppet för alla medlemmar i Blåkullalajv. Vem som helst kan bli medlem för endast 50 kronor. Följ i så fall denna länk!

Ytterligare lajvinformation

Blåkullalajv

Blåkullalajv är en lajvförening i Skåne som arrangerar lajv i en magisk miljö inspirerade av böckerna om Harry Potter. Mest känd är föreningen för den årligen återkommande Kyndelsmarknaden i Lykttändargränd. Föreningen är öppen för alla och inga förkunskaper eller speciella egenskaper krävs – bara viljan att leka!

Blåkulla

Blåkulla Magiska Läroverk är i centrum för vår magiska lajvvärld. Det är den skola som de flesta häxor och trollkarlar i Skåne gått på eller går på. Den ligger belägen i det som mundisarna kallar Torups slott utanför Malmö. Skolan har gamla anor, fyra elevhem och idrottslag som engagerar de flesta människor, i många fall långt efter de att de lämnat skolan. Det finns mycket skrivet om skolan och magiska Skåne i föreningens Blålullalajvs wiki. Då Bucklornas buckla är en kunskapstävling är wikin en bra utgångspunkt för nybörjaren och ett roligt sätt att lära känna vår lajvvärld på. 

Bucklornas buckla

I över sjuttio år har Blåkulla Magiska Läroverk låtit vänner av skolan tävla i en magiska kunskapstävling där pokalen i folkmun har fått namnet “Bucklornas buckla”. Det är något med den glittrande pokalen som gör att vanligtvis väluppfostrade häxor och trollkarlar förlorar sans och vett och konkurrensen för att vinna trofén är stenhård. Genom åren har alla sorters fusk och fulspel förekommit i jakten på trofén och läroverket har därför tagit till extra åtgärder för att hindra doping i form av kunskapsdrycker, ugglepost, extrasensorisk varseblivning, mutor och såklart tidsvändare. Säkerligen kommer nya försök att göras men kollegiet och studenterna inblandade i organiserandet är redo!

Hur åtråvärd är bucklan?

Utöver att vara en rasande tjusig pokal som kommer att få förvaras hemma hos vinnaren fram till nästa års lajv ges vinnaren även skryträttigheterna. Vinnarens namn kommer för alltid att förvaras med bucklan och den vinnande häxan eller trollkarlen ges också rätten att på alla andra Blåkullalajvsammankomster uppträda extremt malligt och strö salt i allas sår genom att påminna om att hen vunnit bucklan. Utöver detta kommer bucklan också att vara fylld med ytterligare belöningar till vinnaren – långt överstigande den blygsamma summa det krävs för att få tävla om den!

Ett lajv online – ett onlajv!

Bucklornas buckla är ett regelrätt lajv där deltagarna dyker upp klädda och utrustade som häxor och trollkarlar och spelar sina roller som vanligt – fast i videokonferensrum. Gamla medlemmar uppmuntras komma som sina vanliga karaktärer och nya medlemmar välkomnas med öppna armar och kan få hjälp att skapa egna karaktärer till kampanjvärlden om de hör av sig till info@blakullalajv.com. Som alla Blåkullas lajv är Bucklornas buckla familjevänligt och med låga trösklar så att alla ska känna sig välkomna. Det finns inga fel och det finns många medlemmar som gärna hjälper till om man har frågor innan spelet börjar.

Teknikkrav

Bucklornas buckla spelas via videokonferenstjänsten Jitsi som är gratis. Använder man Jitsi på datorn (rekommenderat) krävs ingen nedladdning eller särskild förberedelse – det är bara att följa en länk och sätta igång. Använder man Jitsi via sin telefon eller via en surfplatta kräver det att man först laddar ner gratisprogrammet. Under lajvet används både videofunktionen och chatfunktionen och om man både vill kunna läsa i chatten och interagera med andra spelare i videomöten fungerar uppkoppling via dator bättre än via telefon eller surfplatta.

Det krävs några enkla handgrepp för att få bästa upplevelse av videotjänsten och lajvet och därför uppmanar vi alla att dyka upp på vår teknikworkshop själva lajvdagen 23/5, klockan 11.00. Workshopen hålls här: https://meet.jit.si/Bucklornasbuckla. På 20  minuter kommer du att lära dig allt du behöver kunna för att säkert navigera dig runt lajvet. Vi lovar!

Regler för lajvet

Som i alla Blåkullalajvs lajv gäller huvudreglerna:

  • Ha kul och hjälp andra att ha kul genom att spela frikostigt. Bjud på dig själv!
  • Använd sunt förnuft och känn av stämningen för att se vilken sorts spel dina medspelare verkar gilla. Var extra försiktig om gruppen du interagerar med har yngre spelare.
  • Gör ingenting som du inte vill göra.
  • Säg stopp om något gör dig illa till mods, eller gå helt sonika ifrån situationen. En trygghetsvärd kommer att finnas på plats och går alltid att kontakta om något inte känns bra.
  • Tänk på att barn under 13 lajvar med föräldrar och att ungdomar lajvar under föräldrars ansvar.

För Bucklornas buckla gäller också (den hemliga) specialregeln:

Pokalen som kallas Bucklornas buckla har uppenbarligen någon förbannelse på sig, för alla som blir inblandade i tipspromenaden blir så besatta av att vinna den så att de verkar göra vad som helst. Ni uppmuntras å det starkaste att spela på denna besatthet och alla former av inlajv-fusk är accepterat: tjuvlyssnade, att lura andra spelare, att sprida falska fakta, att släpa runt magiska uppslagsverk, att använda mundisverktyg för att kolla upp saker online. Allt är accepterat. Det enda som inte är okej är fusk offlajv. Detta involverar att hacka Blåkullalajvs teknik eller att utnyttja kunskaper som getts till arrangörer. Följaktligen – fuska friskt men ärligt!

Frågor

Har du frågor kring Bucklornas buckla så fråga på här i diskussionen bara. Någon av arrangörerna kommer snart att besvara dina frågor.