Kyndelsmarknad i Lykttändargränd

Ljus i mörkret utlovades och december är väl så mörkt det kan tänkas bli. Fler detaljer om Blåkullalajvs nästa produktion kommer inom kort. Tills vidare rekommenderar vi följande stämningstext:

 

I samma ögonblick som Kajsa steg in genom porten till Lykttändargränd och kände doften från glögg och brända mandlar så överrumplades hon av känslor. Kyndelsmarknaden i gränden hade hållits på samma plats i över hundra år och Kajsa hade som ung besökt den med sina föräldrar varje år så länge hon kunde minnas. Det var något med hur sorlet studsade mellan väggarna på de omgivande byggnaderna, hur röken från glögg-grytorna steg mot taken och hur doften av kryddor och granris fyllde luften som fyllde henne med en barnslig glädje men också en oväntad sorg. Hennes pappa hade varje år gjort en stor grej av att affärerna gått dåligt under året och att de denna gång bara var på marknaden för att ”titta runt”, som han sa. Ändå hade hon varje år gått ifrån kyndelsmarknaden med en strut gotter och en bok eller leksak. Hennes mamma hade hållit henne hårt i handen och varnat henne för att komma bort trots att Lykttändargränd var en så trång passage att inte ens en mundis som förirrat sig dit skulle kunna tappa bort sig där. Marknadsbesöket var en trygg ritual.  När hon var sju år hade hon blivit så skrämd av en illusion av en nattmara som en kringresande underhållare gjort att hon svurit att aldrig mer komma tillbaka men redan nästa år hade hon slitit i sina föräldrar för att de inte gick snabbt på väg till marknaden. Hon hade köpt sin första trollstav av Balder Bräckes Bättre Begagnade på marknaden som tioåring. En lönnstav med inlägg av pärlemor som bokstavligen hade hoppat upp i handen på henne. Hon hade varit tvungen att jobba extra hela året för att betala den, men det hade det varit värt. Som sextonåring  hade hon slunkit undan från föräldrarna och bytt julpussar under misteln med en utbytesstudent från Durmstrang som hon kärat ner sig i under terminen på Blåkulla. Många minnen. Nästan alla goda.

Gränden och julmarknaden hade fått symboliskt betydelse under de mörka åren på grund av namnet. Lyktbärarna hade avhållit sig från att göra det till en samlingsplats just på grund av detta men medlemmar av Skuggkabinettet hade ändå sett marknaden som ett mål. Julen 1997 hade Kajsa varit 19 år och tillräckligt gammal för att förstå den svåra situationen. Hon hade försökt övertala sina föräldrar att inte gå till marknaden men de hade insisterat. ”Inga förtvinade små hatare ska få hindra mig från att köpa julkeramik”, som mamma hade sagt. Det hade varit mindre folk i gränden det året men dofterna och sorlet hade varit desamma. När medlemmarna av Nya skuggkabinettet hade attackerat hade Kajsa undkommit striden genom att kastat sig ner bakom glöggståndet. Hennes föräldrar hade gjort tvärtom och hjälpt till att mota inkräktarna i porten. Striden hade varit kort och dödlig. I efterhand var alla överens om att besökarnas och marknadsknallarnas modiga uppoffringar hade förhindrat en mycket större massaker men alla högtravande ord hade inte betytt någonting för Kajsa. Föräldralös och ensam i livet hade hon sökt sig utomlands till studier vid Highlands och Vesta Tivoli. Hon hade inte besökt Kyndelsmarknaden sedan dess.

Plötsligt blev Kajsa varse rycken i hennes ärm. Både Vincent och Bianca tittade stjärnögt på henne och drog ivrig på för att komma in genom den trånga porten – in till ljuden och dofterna inne i gränden. Hon log och satte sig ner på huk så att hon kom i jämnhöjd med dem. ”Nu så, miei cari! Nu kommer ni ihåg att hålla mamma i händerna hela tiden så att ni inte kommer bort. Och kom ihåg vi är mest här för att titta.”

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s