Förväntningar #2 – att mötas

Jag tror att en av nycklarna till ett bra lajv är att gå in med rätt sorts förväntningar och rätt i detta samanhang handlar om att ha förväntningar som ligger någotsånär nära vad lavjet har förmåga att leverera – både beträffande tema, spel och wow-faktor. Jag kommer att skriva några korta inlägg om detta. Detta andra handlar om att mötas.

På Mirabilis fältstudiekurs kommer det vara en väldig blandning människor. Kärnan består av gamla rollspelare som spelat sedan åttiotalet och deras barn i varierande åldrar. Till denna grupp är lagd en grupp glada lajvare från Skåne och Blekinge som tycker att Harry Potter låter som ett utmärkt tema. Många i gruppen är således mycket erfarna spelare medan några andra är direkta nybörjare. Åldersmässigt sträcker vi oss från 9 – 50 med ungefär hälften av deltagarna mellan 9-17. En mycket heterogen skara således. Det är lätt att se att deltagarna troligtvis går in med olika förväntningar och målsättningar.  Där en spelare ser fram emot att balansera på linjen mellan ljus och mörker och spela på undanträngda minnen från det förgångna är en annan mest glad om hen får vifta med sitt trollspö och äta bönor av många smaker. Där en spelare vill kunna känna att karaktären genomgått  någon form av progression under lajvet vill en annan bara att inte göra bort sig. Att trots dessa skillnader skapa ett lajv som alla lämnar med känsla av magi och glädje är den stora utmaningen.  Här tror jag att den halva av besökarna som betalar skatt är lite av nyckeln. När jag skriver intriger så handlar det mest om att väva trådar mellan vuxna karaktärer som har någon form av gemensam historia och/eller gemensamma eller motsatta mål. Ansvaret att bygga vidare på dessa trådar lämnar jag sedan till spelarna. Det vill säga ansvaret att utifrån dessa trådar skapa sin egen upplevelse eftersom det inte finns en stor apparat runt omkring spelarna för att skapa den åt dem. I de diskussioner ”in character” som pågår på vår FB-sida ser vi exempel på just det ansvarstagandet. Man sår frön som kommer att blomma ut till en bättre upplevelse på plats. För de yngre spelarna handlar det troligtvis om mer konkreta saker: det finns förhoppningsvis magiska kreatur att finna, saker att undersöka och förtrolla och dueller att utkämpa. Min förhoppning är att de äldre spelarna hjälper till att stödja de yngre i detta. Att äldre spelare lämnas plats för yngre förmågor där det är rimligt (det är trots allt svårt för 18 personer att utkämpa en duell samtidigt) och att äldre spelare tillsammans hjälper till att generera den magi som finns i Harry Potters värld genom sitt spel.

Om alla vuxna lämnar Mirabilis med en känsla av väl spenderad tid, påfylld mysfaktor och en viss tomhet över att magi bara är hittepå, medan barnen samtidigt har svårt att sova när de kommer hem för att de är så fyllda med upplevelser – då är jag i alla fall nöjd.

Mer smakprov

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s