Lumosstav-tutorial

Välkommen läsare

Hej alla Mirabilis-deltagare. Här kommer ett lite speciellt inlägg på vår blogg. Inte bara kommer det att bli det överlägset längsta inlägget på bloggen hittills, det är också en inlägg som troligtvis kommer att läsas av andra än Blåkullalajvare då det finns intresse för lumosstavar hos Yggdrasil – Sveriges största återkommande HP-lajv. Tillhör ni Yggdrasil-skaran –  välkomna till Mirabilis: ett litet vinterlajv med stort engagemang sprunget ur gammal spel och lajvarmylla i Skåne. Det finns några få platser kvar  🙂

Under vår workshop i Lund tillverkade vi flera lumosstavar under överinseende av Loe Ormes – stavlödare extraordinaire. Sedan dess har vi tillverkat ytterligare några och också lovat att producera en tutorial för alla som vill tillverka sina egna. Här kommer den till slut.

 

Grundläggande lumosstav-kunskap

I sin enklaste form är ju en lumosstav bara en vanlig  LED-diod kopplat till ett batteri via två kablar av lämpligt längd efter tycke också smak. Det gör troligtvis att den går att tillverka av vilken billig cykel-LEDlampa som helst om man har lite tålamod och rätt verktyg (små skurvmejslar, lödkolv, lödmetall och vilken tunn isolerad kopparkabel som helst). Det enda riktigt viktiga är att se till att hålla reda på vilken ända som är positiv och vilken som är negativ innan man löder ihop något. Vill man vara mer systematiskt kan man beställa vilka delar man vill från  ELFA och på så sätt själv styra över ljusstyrka osv. Med lite vetenskapligt sinne och en vilja att experimentera så kan ni troligtvis förvandla något lysande ni redan har hemma till en stav innan dagen är slut.

 

Specifik Clas Ohlson LED-lampe lumosstav-tutorial – steg för steg.

Steg #1

Vi har valt att göra våra lumosstavar av en billig LED-lampa som säljs en masse på Clas Ohlson . Hittas troligtvis vi ingången eller kassan. LED-lampan finns i tre färger – vit, grön och röd – och det indikeras inte (mig veterligen) på förpackningen vilken som är vilken, så testlys innan ni betalar så att ni får rätt färg. Kostnaden är runt trettio kronor så köp en eller två extra om något skulle gå fel på vägen.

paket

Steg#2

Ta ur LED-lampan ur förpackningen och ta bort nyckelringsdelen. Använd en stjärnskruvmejsel av allra minsta sort för att skruva bort skruvarna och öppna lampdosan. Tänk på att skruvarna försvinner hur lätt som helst (en nysning räcker- tro mig) så lägg dem på ett säkert ställe.

Innehåll

Dags att skruva

Öppnad förpackning

Steg #3

Ta bort de två batterierna och lägg dem säkert bredvid skruvar och lock.

Steg #4

Avlägsna den lilla gummifiguren (kors, älg, cirkel och dylikt) från själva dioden. Det är bara att dra av den men man behöver använda en viss mängd milt våld. På bilderna ovan har denna gummifigur avlägsnats innan detta steg men efter lite försök rekommenderar jag att göra det efter lampdosan är öppnad och batterier uttagna.

Töm nu ut den sista delen av innanmätet i lampdosan. En litet plastskiva med ett metallbleck där dioden är fastskruvad. På bilden nedan är detta plastskivan nedanför de två batterierna, till höger om lampdosan.

Allt ur dosan

Steg#6

Lossa de små skruvarna till blecket för att kunna avlägsna själva dioden. Observera att ni inte behöver skruva av blecket helt – det krånglar bara till det – utan ni behöver bara lossa det tillräckligt för att ta bort dioden i detta läge.

Steg #7

Dra loss själva dioden från under blecket. Även här behövs milt våld och kanske lite böjade av diodens ben för att det ska gå bra. Var dock försiktig för om man använder för mycket våld kan man ta av benet och det gör dioden oanvändbar. Ett försiktigt handlag bör räcka. Notera det lilla hål i plastskivan som diodens ben lirkas ut ur. Minns detta hål till steg#11. På bilden nedan ser vi plastbiten med blecket där skruvarna lossats lite. Hålet jag pratar om finns alltså nu på undersidan.

Bleck och diod

Steg#8

Beundra alla delar utlagda framför dig. Du har nu kommit en tredjedel på vägen. Grattis.

Steg#9

Ta två kablar av lämplig tjocklek (smal men inte för smal – någonstans i tassemarkerna 5-10 små kopparstrån) och skala bort de översta 10-15 mm plastisolering i varje ända på båda kablarna. Om ni tänker er att kabeln ska löpa inuti själva staven är kablarnas längd + häxan/trollkarldens tumlängd den ungefärliga längden på staven – så mät fram så långa kablar som känns passande. Om ni gör en stav där tråden spiralslingarar sig utanför en befintlig stav med solid kärna behöver ni givetvis låta kablarna bli lite längre.

diod borttagen

Steg#10

Ta en av kablarna, oviktigt vilken och för sedan in den avskalade delen under det uppskruvade – men inte avtagna – blecket där dioden innan satt. För sedan upp kabeltrådarna ur mittenhålet och böj dem tillbaka mot själva reste av kabeln. Skruva sedan fast blecket ordentligt igen så att kabeln sitter fast i denna del.

sladd under bleck

Steg#11

Vänd på plastskivan med den fastskruvade kabeln nu är nedåt. Titta noggrant på plastskivan och det lilla hålet som dioden lirkades från i steg #7. Genom detta hål skall nu kabel nummer två lirkas in. Här kan det eventuellt behövas klippa bort några kopparfibrer om ni valt en för tjock kabel. Är ni riktigt avancerade kan ni också borra upp hålet lite grann vid behov. I vilket fall som helst bör ni få igenom så många koppartrådar som möjligt och sedan böja ihop dem i en liten boll/knut på andra sidan hållet. Om ni har gjort som ni sak bör ni i detta läget ha en liten plastskiva som har en kabel fäst i sig på både ovansidan och undersidan.

sladd genom litet hål

Steg#12

Nu är det dags att bygga ihop lampdosan igen. Ta fram den tomma lampdosan och trä ut båda de lösa kabeländarna genom hålet i toppen. När ni drar i kabeln bör plastbiten med metallblecket nu kunna återta sin plats i botten på lampdosan. Blecket skall vara nedåt och kabeln som förts genom det lilla hålet och avslutats med en boll/knut bör vara uppåt.

plocka isär dosa

Steg #13

Lägg tillbaka de två batterierna på sin plats (tunn sida ner, tjock sida upp) och se till att den lilla bollen/knuten av koppartråd hamnar ovanpå det övre batteriet. På bilden nedan har kabeln som sticker ur det lilla hålet inte än formats till en boll/knut och tryckts ovanpå det övre batteriet.

montera ihop igen

Steg#14

Skruva ihop hela lampdosan med de två små skruvarna som du i steg #2 lade på ett säkert ställe. Eftersom du nu fört in kopparkabel är det rimligt att du får pressa lite grann. Du har nu mer saker i dosan än vad som ursprungligen var där.

Steg#15

I den bästa av alla världar har du nu en färdig dosa med två kablar stickande ur ett hål. Dags att undersöka vilken kabel som skall kopplas till vilket av diodens två ben. En är positiv och en är negativ och det är svårt att veta vilken innan man testat. Lägg dioden på bordet, sätt på LED-belysningen genom att trycka ned/föra upp knappen och rör sedan simultant de två ändarna vid de två olika diodbenet. Om inte lampan lyser nu så vänder man bara på kablarna och testar det åt andra hållet. Har du gjort rätt i de tidigare stegen bör du nu få en ganska starkt lysande LED-lampa. Notera vilken kabel som skall kopplas till vilket ben och förbered lödande.

sladd diod

Steg#16

Med för ändamålet avsedd försiktighet kring möbler och underlag och fingrar löd fast de två kablarna vid rätt ben. Avsluta med att isolera lödningarna/topparna med eltejp så att inte de råa kopparkablarna rör vid varandra eftersom dioden då riskerar att lysa hela tiden – oavsett om du trycker på knappen eller inte.

löd

Steg#17

Beundra ditt verk. Tryck av-på, av-på, av-på så många gånger som behövs för att du ska känna dig tillfredsställd och fundera sedan på vilken stav denna lumos-del skall appliceras på/i/kring.

kabel med diod

 

Felsökning – inget ljus

Om du genomfört alla ovanstående steg men ändå inte lyckats få något ljus så finns det några typiska saker att kontrollera:

  1. Är lödningen korrekt? Sitter kabeln verkligen fast vid diodens ben? Vid behov: justera.
  2. Är kabeln isolerad ordentligt med eltejp eller kommer sladdarna åt varandra på något sätt? Vid behov: justera.
  3. När du öppnar lampdosan (kom ihåg att förvara småskruvarna säkert) ligger då kopparkabelbullen/knuten tydligt ovanpå det översta batteriet så metallen rör vid? Vid behov: justera.
  4. När du tar bort batterierna och tittar på plastskivan och det lilla metallblecket – rör blecket vid den nedre kabeln när du trycker in knappen? Vid behov: justera.
  5. Kan du ha tabbat dig och lött på fel kabel på fel diodben? Vid behov: justera.

 

Felsökning – alltid ljus

Om du genomfört alla steg i bygget och staven lyser hela tiden – oavsett om du trycker in staven eller inte – så finns det två saker att kontrollera:

  1. Rör de råa metallkablarna inne i lampdosan vid varandra på något sätt. Om ja – isolera dem med eltejp eller se till att de inte rör varandra.
  2. Rör de lödade toppdelarna vid varandra. Om ja- isolera med eltejp eller se till att de inte rör varandra.

 

LED-ljus färdigbyggt – vad är nästa steg?

Om du gjort allt rätt har du nu en lampdosa med knapp som om du trycker på den får dioden i toppen på kabeln att lysa. Den är i den längd du vill ha och nu vill du förvandla den till en stav. För att göra detta finns det flera lyckade tutorials på nätet för hur man tillverkar en stav av papper – exempelvis denna (längst upp på sidan har skaparen av denna tutorial lagt en 12-stegs steg för steg-instruktion). Samma metod som beskrivs i detta exempel  fungerar givetvis lika bra med en kabel i stavens kärna. Det krävs bara lite försiktighet när du rullar papper, limmar och i allmänhet handskas med staven. Några tips:

Ta ett styvt rör och trä igenom kabeln och dioden i. Bygg sedan staven runt omkring det styva röret så du inte behöver oroa dig för att några ömtåliga delar ska skadas. Röret kan vara ett klassiskt ärtrör i plast (exempelvis röret som satt i gamla klädgalgar) ett styvt sugrör i plast eller hård papp, en tunn spiralbindning till en pärm – eller vilket annan valfritt skyddsrör som helst.

sugrör och annat

Avslutning

Förhoppningsvis ska denna tutorial vara tillräcklig för att du själv ska kunna göra din egen lumos-stav. Dyker det upp några problem på vägen får du givetvis kommentera här på sidan så ska jag hjälpa efter bästa förmåga. Avslutningsvis ett stort tack till Loe Ormes – eller snarare Hilarius Tiberius Möller, professor i trolldomshistoria – utan vars jobb denna tutorial aldrig blivit av. Lumos!

färdig stav

(På bilden ovan: Konrad Kuegels korta gripbensstav i lumos-läge)

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s